Szabadgyökerű növények

Így áruljuk pl. a fagyalt, a gyümölcsfákat, szőlőoltványokat. A növények gyökere szemmel látható, semmilyen ültetőközeg nem veszi körbe. Ezeket a növényeket csak lombfakadás előtt, vagy lombhullás után tudjuk ültetni.
A szabadgyökerű növények gyökerét, és a föld feletti rész egyaránt metszeni kell ültetés előtt! Az ágakat 2/3-ukra vágjuk vissza, a rossz irányba növőket tőből távolítsuk el. A vezérág minden esetben emelkedjen a többi ág fölé.

Földlabdás növények

Főleg örökzöldeket árulunk ebben a formában, ritkábban fákat. A növények gyökerét földlabda borítja, amit egy földben lebomló anyagba, jutazsákba csomagolják. Ezeket a növényeket a forró nyári hónapokon kívül áruljuk.

Konténeres növények

A növények gyökerét ültetőközeg veszi körül, ami egy edénybe, konténerbe van belegyökereztetve. Mint a lakásunkban a szobanövények. EZEKET A NÖVÉNYEKET AZ ÉV BÁRMELY IDŐSZAKÁBAN BIZTONSÁGOSAN ÜLTETHETJÜK! Konténerbe áruljuk a növények legnagyobb részét.

Szállítás

Szállításnál figyelnünk kell, hogy a szabadgyökerű növények gyökere ne száradjon ki! Ezért ezeket érdemes vásárláskor nejlonzsákba csomagolni.

Ültetés

Ültetés előtt megfelelő nagyságú ültetőgödröt ássunk, aminek az átmérője és mélysége a földlabda, konténer, átmérőjének két-háromszorosa legyen. Az ültetőgödör alját érdemes jó minőségű komposzttal, vagy a kereskedelemben kapható csomagolt földkeverékkel feltölteni. Éretlen marhatrágyát ne használjunk az ültetésnél! A belehelyezett növény földlabdájának teteje, illetve a gyökérnyak az eredeti terepszinttel egy magasságban legyen. A konténeres és a szabadgyökerű fáknál is ez a szabály érvényes. A jutazsák lebomlik, ezeket nem kell eltávolítani. Nem szabad a növények földlabdáját eltávolítani! Konténeres növények esetében a konténert természetesen le kell szedni!
Az ültetőgödörbe helyezett növény földlabdájának, gyökerének környékét a labda magasságának 3/4-éig töltsük fel jó minőségű földdel, majd tömörítsük. Nagyobb labda, nagyobb gyökérzet esetén a feltöltést több részletben, többször tömörítve végezzük le. Az így beültetett növényt alaposan öntözzük meg. Ügyeljünk arra, hogy a földlabda belseje is átázzon. Az öntözés befejezése után, amikor a vizet már elitta a föld, töltsük fel a földlabda, gyökér környékék földdel, majd tányérozzuk ki.

Karózás

Ültetésnél a fa mellé tegyünk karót, és ahhoz valamilyen szövettel, gumikötözővel kötözzük ki. Nagyobb fáknál három oldalról karózzunk. Ügyeljünk, hogy a kötözőanyag ne tudjon a fába belevágni! A támaszték két-három évig maradjon a növény mellett A kötözést rendszeresen ellenőrizzük, és lazítsunk rajta ha szükséges.

Gondozás, ültetés után

Az elültetett fákat rendszeresen gondozni kell. Ez elsősorban öntözést jelent. Hetente egy alkalommal öntsük tele a tányért, és ezt addig ismételjük, amíg vízfogyás már nem tapasztalható.

A növények megfelelő tápanyag utánpótlásáról is gondoskodni kell. Amíg a növények be nem gyökeresednek, vizet csak a földlabdából, a gyökér környezetéből tudnak felvenni, ezért fontos, hogy az ültetőgödröt, a földlabdát és környékét mindig nedvesen tartsuk. Kisebb esők, a pázsit öntözése nem pótolja a fák vízigényét.

Fontos, hogy ne essünk át a ló másik oldalára! Túl se öntözzük a növényeinket, mert ekkor ’belefullad’ a vízbe.